Že tradicionalno smo v vrtcu imeli trgatev grozdja na trti, ki nam ga je pred leti podaril prijazen sosed. Da pa bi letošnjo trgatev obogatili, smo v goste povabili prav najbližje sosede vrtca, starejše generacije. Navdušeni nad povabilom, so se odzvali prav vsi povabljeni sosedje, ki so nam ob spoznavnem druženju spregovorili tudi o njihovih običajih na trgatvi.

Otrokom smo nadeli predpasnike, klobuke, rutke in brente ter se s kanglami v družbi starejših podali k obiranju grozdja. V ozadju dogajanja nas je spremljala domača narodna glasba, ob kateri so otroci spontano zaplesali. Možje so sestavili manjšo stiskalnico in otroci so jih skrbno opazovali ter prinašali potrebne sestavne dele. Navdušeni nad sipanjem grozdja v stiskalnico, je kaj kmalu pritekel sladek sok, ko so že z lončki hiteli k pokušanju tega. Da pa bi bilo sladkanje še obilnejše, so nam prijazne gospodinje prinesle kekse in domač med lastne pridelave, ki so ga otrokom nakapali na koščke kruha. Kmalu smo se pomaknili na drug konec igrišča, kjer je že zadišalo po pečenih kostanjih, ki so jih otroci skupaj s starši prinesli od doma.

Hm, kako so bili kostanji slastni!

In kako prijetno je bilo opazovati in poslušati pripovedovanje starejših mlajši generaciji. Ali, ko so vrtčevski otroci povabili sosede v njihov otroški svet igre. Res hvaležni smo za takšne izkušnje, ki nas neizmerno bogatijo.