Letošnje razmere nam žal niso dopustile, da bi tradicionalni Orientacijski pohod z babicami in dedki izpeljali v vrtcu, tako da smo le-tega prenesli na raven družine.

V tednu med 15. in 23. 5. 2021, so tako babice in dedki, skupaj z vnuki, sami izbrali dan, čas, dolžino in lokacijo pohoda. Veliko teh je bilo izvedenih v bližnji okolici njihovega doma: na poljih, travniku in gozdu, v čebelnjaku (ob dnevu čebel- 20.5.2021), v Gezovih jamah, Gramoznici Krapje, vodnem zajetju na Moti, brodu na reki Muri, Kamenščaku, Bučečovcih, vasi Kukeči, vrtcu Gresovščak, Jeruzalemu, pa vse do Koroške in gozdu domačije na Logu.

Da bi pohod popestrili, so babice in dedki skupaj z vnučki opravili nekaj priloženih nalog. Ob raziskovanju narave so opazili veliko domačih živali: kokoši, race, gosi, koze, ovce, goloba, kužka, muco, krave, lastovke, konje ter travniške in gozdne živali: ptice, mravlje, pajke, polže, gosenice, pikapolonice, hrošča, metulja, žabe, vrane, štorklje, rogača, murna, čmrlja, kačjega pastirja, kačo, čebele, deževnike, srne, miši, sive čaplje, veverice in fazana. Bilo pa je opaziti tudi sledi: pajkove mreže, polžje hišice, jazbečevo in mišjo luknjo, sledi psa, koze, divje svinje, fazana, srne, deževnika, bobra, laboda, ptice, polžje sline, ptičje perje in celo rogovje jelena.

Poiskali so liste različnih dreves, kot so: jesen, hrast, javor, topol, leska, bezeg, akacija, lipa, šmarnica in crensa.

Obrisali so dlan D roke otroka in poiskali ter prešteli toliko cvetlic, kot je prstkov na obrisani roki. Ob igri preštevanja, so tako stari starši pokazali svojim vnukom deteljo, mak, ivanjščico, marjetico, zvončnico, glog, bezeg, zlatico, kislico, čemaž, krvavi mlečnik in gabez.

Ob vsem so se dodobra nadejali svežega zraka in se razgibali s počepi, dvigovanjem nog, poskoki, lovljenjem žoge, tekanjem, metanjem kamnov, vrtenjem okrog svoje osi, hoji po strmini, skoki v daljavo,… in s tem poskrbeli za svoje zdravje.

Skupna igra je spodbudila tudi spontano petje pesmi: Metuljček cekinček; Kuža pazi; Tri muce; Jaz sem mala roža; Ježek teka, teka; Barčica po morju plava; Naša četica koraka; Ringa raja; Zajček dolgoušček; Pika poka pod goro; Pleši, pleši, črni kos;…

Zadovoljni, nasmejani in polni skupnih dogodivščin, so babice in dedki s svojimi vnuki tudi objeli drevo in ustvarili vezi, polne ljubezni in radosti. In v srcih majhnih in velikih so ostali prijetni, nepozabni trenutki. O tem pripovedujejo tudi njihove fotografije…